Ιστορία του αθλητισμού

Το 1935 με την υπ’αριθμό 3/59 απόφαση του πρωτοδικείου Άρτας ιδρύθηκε ο Εθνικός Φιλιππιάδας, με την επωνυμία «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ», και με την υπ΄αριθμό 129/81 απόφαση η επωνυμία έγινε «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ». Μια από τις ιστορικότερες ομάδες της Ηπείρου! Πρώτος πρόεδρος του ΕΘΝΙΚΟΥ υπήρξε ο εκπαιδευτικός-δάσκαλος Νικόλαος Κούτιμος.

Ξεκίνησε να συμμετέχει στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Ηπείρου.Καθιερώθηκε σαν μια ομάδα της Α ερασιτεχνικής αλλά δεν κατάφερε να ανέβει ποτέ στις εθνικές κατηγορίες.Το 1981-82 συμμετέχει στο πρωτάθλημα της νεοσύστατης ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας.Κατέκτησε το πρωτάθλημα και ανέβηκε στο εθνικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.Σε αυτό συμμετείχε για πέντε χρόνια,όταν και υποβιβάστηκε στα τοπικά.Στα τοπικά έμεινε δυο χρόνια,όταν και ανέβηκε στην Δ’ εθνική.Στην Δ’ εθνική έμεινε τρία χρόνια και υποβιβάστηκε στα τοπικά.Η επάνοδος στην Δ’ εθνική ήταν άμεση.Θα ακολουθήσουν δυο χρόνια στην κατηγορία και ο υποβιβασμός ξανά στα τοπικά.Τα επόμενα 8 χρόνια θα βρει την ομάδα στα τοπικά.Μοναδική εξαίρεση η χρονιά 1998-99 που θα την βρει στην Δ’ εθνική.Μετά το τέλος αυτής της οχταετίας η πορεία της ομάδας είναι ανοδική.

Με αρχή την σεζόν 2003-04 η ομάδα συμμετέχει ξανά στην Δ’ εθνική.Τα επόμενα 5 χρόνια η ομάδα συνέχισε να αγωνίζεται σε αυτήν την κατηγορία.Την σεζόν 2007-08 κατακτά το πρωτάθλημα στον 5ο όμιλο και κερδίζει την άνοδο της στην Γ’ εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η μετατροπή σε Τμήμα Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών Εθνικός Φιλιππιάδας[2] πραγματοποιήθηκε το 2008, έπειτα από την άνοδο της ομάδας σε επαγγελματική κατηγορία.Παρέμεινε για τρία χρόνια στην κατηγορία και υποβιβάστηκε στην Δ’ εθνική.
Τις περιόδους 2011-12 και 2012-13 αγωνίστηκε στον 5ο όμιλο του περιφερειακού πρωταθλήματος (Δ΄ εθνική).Κατάφερε να κερδίσει την επάνοδο της στην Γ’ εθνική. Τις περιόδους 2013-14 και 2014-15 αγωνιζόταν στον 2ο όμιλο της Γ’ Εθνικής Ερασιτεχνικής κατηγορίας.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος, Βασίλειος Τσώλης, στα επτά χρόνια που κατείχε στην προεδρία του συλλόγου , έχοντας δίπλα του άξιους συνεργάτες στο Δ.Σ., συνέδεσε το όνομά του με την άνοδο στην Γ΄ Εθνική κατηγορία, ενώ κατέκτησε δυο φορές το κύπελλο της Ε.Π.Σ. Πρέβεζας-Λευκάδας.

Σήμερα 80 χρόνια μετά, στην θέση του προέδρου βρίσκεται ο κ. Αθανάσιος Λιόντος, ένας πετυχημένος επιχειρηματίας της περιοχής.Η ομάδα συνεχίζει να αγωνίζεται στην Γ’ εθνική αν και την σεζόν 2016-17 τερμάτισε πάνω από την γραμμή του υποβιβασμού.

Επί θητείας Νίκου Λάππα στον πάγκο του Εθνικού, πήρανε μεταγραφή στον ΠΑΣ Γιάννινα ο επιθετικός Γιώργος Λάππας, γιος του πρώην προπονητή του Εθνικού, διεθνής με την Εθνική νέων, και ο αμυντικός Αποστόλης Αβραμίδης, διεθνής με την Εθνική νέων. Στο παρελθόν έχουν πάρει μεταγραφή για ομάδες μεγαλύτερης κατηγορίας, ο πρώην προπονητής του Εθνικού Νίκος Λάππας στον ΠΑΣ Γιαννινα, ο Γιώργος Κώνστας στον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Ηλίας Ρίζος στον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Νίκος Παλιάτσος στην Αναγέννηση Άρτας, και ο πρώην άσσος του ΠΑΟΚ, Σωτήρης Μπαλάφας, με ενδιάμεσο σταθμό την Αναγέννηση Άρτας.
Οι «Wild Storks» (Άγριοι Πελαργοί) είναι το όνομα της λέσχης φιλάθλων της ομάδας που δημιουργήθηκε το 2008.