Ποίηση & Λογοτεχνία

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε στη Φιλιππιάδα .Είναι πτυχιούχος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδηµίας και του Παιδαγωγικού Τµήµατος του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. Εργάζεται ως δασκάλα σε σχολεία της περιοχής και ανέλαβε ετήσια περιβαλλοντικά και πολιτιστικά προγράµµατα. Συνέγραψε έναν εκπαιδευτικό οδηγό, δυο θεατρικά, δηµοσίευσε µαθητικές εφηµερίδες και το µαθητικό περιοδικό «Ορίζοντες» .Το 2005 επιµελήθηκε την έκδοση του βιβλίου «Περί Λόγου και Τέχνης εν Άρτη» .Γράφει συχνά σε έµµετρο και ελεύθερο µέτρο, καθώς και διηγήµατα. Ποιήµατά της δηµοσιεύτηκαν στον τύπο και σε λογοτεχνικά περιοδικά. Στίχοι της µελοποιήθηκαν και τα τραγούδια της ακούστηκαν, στο 2ο Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης το 2006 και κυκλοφορούν σε cd .


ΓΙΑΝΝΗΣ ∆ΑΛΛΑΣ

Ο Γιάννης ∆άλλας γεννήθηκε στη Φιλιππιάδα το 1924. Σπούδασε κλασική φιλολογία στην Αθήνα. Υπηρέτησε στη µέση και στην ανώτατη εκπαίδευση. Καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων και του τµήµατος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστηµίου. Το 1999 του απονεµήθηκε το κρατικό «Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας» για το σύνολο του έργου του. Επίσης έχει βραβευτεί µε το Α΄ Κρατικό Βραβείο κριτικής-δοκιµίου (1987) και το Βραβείο δοκιµίου Ιδρύµατος Π. Χάρη της Ακαδηµίας Αθηνών (2009) για το βιβλίο του «Σολωµός και Κάλβος».

Μετέχει στα πρώτα «Καβάφεια» της Αλεξάνδρειας, και προσκαλείται για διαλέξεις και παρουσίαση του έργου του σε Πανεπιστήµια της Αλλοδαπής, όπου λειτουργούν Τµήµατα Μεταβυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών (Μιλάνο, Κατάνια, Βενετία, Στρασβούργο, Βουδαπέστη, Μόσχα, Τυφλίδα, κλπ.)

Η ποίησή του µεταφράστηκε αποσπασµατικά σε ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερµανικά, Ρωσικά, Ιταλικά, Αλβανικά) και πληρέστερα ετοιµάζονται για έκδοση προσεχώς οι δύο τελευταίες συλλογές του στα Ισπανικά από την Isabel Garcia Gálvez και εκτενής επιλογή του ποιητικού έργου του στα Ιταλικά από τον Massimo Cazzulo. Επίσης εξέδωσε σειρά συγκεντρωτικών µελετηµάτων όπως «H δηµιουργική δεκαετία στην ποίηση του Βάρναλη» (1988) και πολλά άλλα.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ Β. ΚΑΡΑΤΖΕΝΗΣ

Ο Ν. Καρατζένης γεννήθηκε το 1952 στο χωρίο των Τζουµέρκων Πράµαντα (Νοµού Ιωαννίνων) .Μεγάλωσε σε ποιµενικό περιβάλλον ακολουθώντας τα κοπάδια της οικογενείας του αλλά και άλλων νοµάδων ,γεγονός που του δηµιουργούσε δυσκολίες στην εκπαίδευση του. Παρόλα αυτά κατάφερε να επιτύχει στο Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων όπου και αποφοίτησε το 1975. Από το 1978 εργάζεται στην δευτεροβάθµια εκπαίδευση. Ζει στην Φιλιππιάδα, είναι παντρεµένος µε την επίσης φιλόλογο Έλλη Σφρίντζερη και έχουν 2 παιδιά . Για πολλά χρόνια τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγός του υπηρέτησαν στο 2ο Λύκειο Φιλιππιάδας. Ο βουνίσιος αυτός άνθρωπος έχει συγγράψει και εκδώσει τα εξής: Τα Τζουµερκιώτικα Λαµπυρίσµατα (1985), Οι νοµάδες κτηνοτρόφοι των Τζουµέρκων (1991),Μια βραδιά µε τους λύκους (2005), Η άνοδος των νοµάδων των Πραµάντων στις βουνοκορφές της Πίνδου (2009).


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Γεννήθηκε στον Γυµνότοπο, είναι απόφοιτος της Ζωσιµαίας Παιδαγωγικής Ακαδηµίας Ιωαννίνων και ασκεί του λειτούργηµα του δασκάλου στην Φιλιππιάδα .Έχει εκδώσει µια ποιητική συλλογή µε τίτλο « Η Ευταξία του κόσµου»(1996).


ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΣ.Θ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Γεννήθηκε στην Φιλιππιάδα και εργάζεται ως δικηγόρος στην Αθήνα .Το 2010 δηµοσίευσε το βιβλίο «Φιλιππιάς και Πέριξ»το οποίο αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα καθώς και την σκιαγράφηση της κοινωνικής ζωής της ευρύτερης περιοχής της Φιλιππιάδας των προηγούµενων ετών.


ΣΩΤΗΡΗΣ ΖΥΓΟΥΡΗΣ

Γεννήθηκε στην Ροδαυγή .Εµφανίστηκε στα γράµµατα το 1979 µε την ποιητική συλλογή «Κόκκινος κύκλος» και ακολούθησαν τα έργα του: Ξύλινα τρακτέρ (1979), Ποίηση(1983-87), Το σώµα της Άνοιξης (1996), Η ηλικία των δέντρων (1998) και τέλος Το ηµερολόγιο των αναµνήσεων(1999).