Τοπική αγορά

Στον φαρδύ εμπορικό δρόμο, τον οποίο είχαν οργώσει τ’ άλο¬γα και τα κάρα του στρατού, τα σπίτια εναλλάσσονταν με ξενο¬δοχεία, χάνια και με καμιά εβδομηνταριά καταστήματα, εργαστήρια και κάθε λογής μικρομάγαζα όθεν εξείχαν στις προσόψεις τσίγκινα σκέπαστρα.

Ρώτησε στα ξενοδοχεία Αβέρωφ, Κέντρον και Νέον ξενοδοχείον, το Σύνταγμα, στο χάνι Πουλίση και σε δυο ακόμα. Όλα τα δωμά¬τια ήσαν κατειλημμένα… στο τέλος μπήκε σ ένα από τα καφενεία που ήταν μαζε¬μένα ολόγυρα στη δεντροφυτεμένη κεντρική πλατεία.Ενα μαγκά¬λι ζέσταινε τον κατάμεστο σκοτεινό χώρο, ντουμάνι ο καπνός απο τα τσιγάρα και τα τσιμπούκια, κι ο θόρυβος των ομιλιών ακου¬γόταν ωσάν συνεχής βόμβος.

Με αυτό τον τρόπο περιγράφει την κεντρική αγορά της Φιλιππιάδας και την πλατεία της στις αρχές του 20ου αιώνα ο συγγραφέας Γιάννης Καπλούζος σε ένα μικρό απόσπασμα στο βιβλίο του Ουρανόπετρα. Η δωδέκατη ώρα. Βέβαια τα πράγματα από τότε έχουν αλλάξει σημαντικά στην οδό Μπιζανίου την κύρια εμπορική οδός η οποία έχει γίνει μια σύγχρονη οδό με μεγάλα άνετα πεζοδρόμια, δεντροφυτεμένη και καθαρή με πληθώρα καταστημάτων αλλά και υπηρεσιών δημόσιων και ιδιωτικών που καλύπτουν όλο το φάσμα των απαιτήσεων μιας σύγχρονης κωμόπολης αλλά και των γύρω χωριών, έτσι βρίσκουμε πολλά καταστήματα ένδυσης, τράπεζες, φαρμακεία, σουπερ μάρκετ, καφενεία ,σύγχρονες καλαίσθητες καφετέριες κυρίως στη κεντρική πλατεία, καταστήματα με είδη διατροφής όπως κρεοπωλεία , μανάβικα και ψαράδικα, επιχειρήσεις με ηλεκτρονικά είδη και πολλά ακόμα.